LEGOTT Kutató Mentőcsoport

 

Az elmúlt évek bővelkedtek veszélyhelyzetekben, jelentős katasztrófák – árvíz, belvíz, vörösiszap – érintették az egész világot. Az ilyen és ehhez hasonló nagy kiterjedésű természeti katasztrófák felszámolásához, a hivatásos szervezetek munkájának támogatására széleskörű összefogásra van szükség. Az összefogásban szükség van az önkéntes szervezetek speciális tudására.

1993-ban néhány akkor még fiatalember a fejébe vette, hogy a kutyakiképzés segítő műfaját a rászorulók szolgálatába állítja. Neki kezdtünk hát a mentőkutyák kiképzéséhez és az alkalmazásukhoz. Összeszedett tudásunkat Lehoczki László, Mancs gazdája koordinálta.A csapat, a Polgári Védelem keretein belül került először bevetésre, majd felkérések érkeztek a rendőrség részéről egyéb feladatok ellátására is. (Bűncselekmény gyanújával eltűnt személy, vélhetőleg halott, keresése terület átkutatással)A kialakult helyzet és a környezet azt kívánta meg, hogy a mentés egyéb műfajait is elsajátítsuk. Tehát elkezdődtek a továbbképzés folyamatai, megtanultuk az elsősegélynyújtás legpraktikusabb és legfontosabb lépéseit, az újraélesztést, a vízi és búvármentést, valamint az alpintechnikai magasból és mélyből mentés folyamatát. 

Húszéves tapasztalatunkat figyelembe véve, 2009 nyarán a Hajdúdorogi Egyház vette szárnyai alá a csoportot. Kocsis Fülöp, Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke, csapatunkat LEGOTT Mentőcsoport névre keresztelte. A név önmagában a sürgős, azonnali segítségnyújtásra utal.

 Ezen égisz alatt több külföldi bevetésre kaptunk felkérést, melynek során Albániában (árvíz), Erdélyben (árvízvédelem, valamint önálló mentőcsoport létrehozása), legutóbb pedig Korfun (eltűnt turista kutatása) bizonyítottuk segítő szándékunkat és tudásunkat.A csoport az emberi életek mentésére szakosodott, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, vízen és víz alatt képes élő és halott személyek felkutatására, mentésére. Rendkívüli időjárási helyzetekben, természeti katasztrófáknál (árvíz, hó, földcsuszamlás, hó- és sárlavina) nyújtunk segítséget. Az OKF által előírt nemzeti minősítő rendszer követelményeit sikeresen teljesítettük, ennek köszönhetően a csapat városi kutató-mentő kategóriában az ország bármely részén bevethető.Országon belül, hazai pályán, elsődleges tevékenységünk továbbra is eltűnt személyek kutatása és mentése. Siklóernyős légi felderítés során kutató-mentő kutyákkal kontrollálva igen hatékonyan hajtjuk végre feladatainkat. Az ország keleti részében csak mi rendelkezünk halott személyeket kereső kutyával, így a rendőrség felkérésére bűnjeleket kutatunk és részt veszünk a vízben eltűnt, illetve vízbefúlt személyek keresésében, esetlegesen a holttestek felhozatalában.