Hírek

2014.09.12

A Legott Kutató Mentőcsoport a Tisza egy szakaszán, három fő búvárral, a folyó mélyén lévő tárgyak kutatását végezték. A nemrégen beszerzett szonár nagy segítséget jelentett számunkra ,mivel az eszköz felvételei alapján sikerült a tárgyakat beazonosítani és a felszínre hozni.

2014.09.11

(A kép csak illusztráció)

Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei,valamint a bűnügyi technikai osztály egy fő nyomkövető kutyás szakembere, kiegészülve a LEGOTT Kutató Mentőcsoport egy tagjával, valamint kutyájával éjszakába nyúló keresésen vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A keresett személy épségben előkerült.

2014.08.21

(A kép csak illusztráció)

A Legott Kutató mentőcsoportnak nem sok ideje volt az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklaton végzett öt napos elsősegélynyújtás után a pihenésre, mivel ma késő délután kaptuk a riasztást, miszerint Nyírturáról egy 21 éves hölgy ismeretlen helyre távozott. Az eltűnt személy felkutatásához kérték a csoport segítségét. A kiérkezésünkkor a felvett adatok és információk alapján egy konkrét területre terelődött a gyanú (feltételezhetően arra ment). A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság emberei,valamint a nyírturai polgárőrök és mezőőr , a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő  Egyesület egy tagja és a Legott Kutató Mentőcsoport 3 tagja és 2 kutyája közösen kezdték meg a keresést. A kereső kutyák viszonylag hamar szagot fogtak ,ennek köszönhetően a keresett személyt közös erővel megtalálták és az Országos Mentőszolgálat embereinek további egészségügyi ellátás miatt átadták.

Köszönjük mindenkinek a hatékony együttműködést.

2014.07.27.

( A kép csak illusztráció )

Az éjszaka folyamán ,nem sokkal éjfél után, érkezett a riasztás  a Debreceni Rendőrkapitányságról, miszerint az egyik debreceni egészségügyi intézményből egy 47 éves személy ismeretlen helyre távozott. A kutatásban részt vettek a Debreceni Rendőrkapitányság szakemberei a Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság egy egysége, valamint a Legott Kutató Mentőcsoport kutyás szakembere. A keresett személyt másnap megtalálták, azonban kegyeleti okok miatt az üggyel kapcsolatban további információval nem szolgálunk.

2014.07.

Az elmúlt héten a Legott Kutató Mentőcsoport a Tiszában elsüllyedt nagyméretű hajó mentésénél segítkezett.

 

2014.07.05


A Hortobágy Megyei Mentőcsoport/ Legott Kutató Mentőcsoport a mai napon a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajdúszoboszlói Kiképző- és Raktárbázisán tartotta meg éves gyakorlatát. A fő téma: árvízvédelem volt.

A Legott Kutató Mentőcsoport egyik oszlopos tagja, Máté Zoltán légi felderítést hajtott végre, amelynek köszönhetően kiderült,hogy két ház  ,amelyben személyek tartózkodtak, az árvíz hatására összedőlt. A személyek felkutatását követően a Hortobágy Megyei Mentőcsoport/ Kaba ÖTE műszaki mentést hajtott végre, a sebesülteket a romok alól kimentették. Ezután a  Legott Kutató Mentőcsoport eü. komponense az egyik sérülten újraélesztést hajtott végre,amely eredménytelen volt ,így a sebesült elhalálozott. A holttest felhozatalát a  Hortobágy Megyei Mentőcsoport alpin részlege végezte el. Mind két esetben személy és tetem kereső kutyát vetettek be. A gyakorlatot Pintér Tamás tű. alezredes, igazgatóhelyettese megfelelőre értékelte, és Farkas Zoltán alezredes, a Megyei Védelmi Bizottság titkára, valamint Bózsár Sándor tű. százados az MVB titkárhelyettese is megtekintették. A gyakorlaton összesen huszonnyolcan vettek részt.

A Legott Kutató Mentőcsoport mindenkinek köszöni az áldozatos munkáját.

2014.06.28

Negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Hajdúdorog-Máriapócs kerékpáros zarándoklatra a Legott Kutató Mentőcsoportot kérték fel elsősegélynyújtás biztosítására. A rendezvény eseménymentesen lezajlott. Köszönjük a felkérést és ezúton gratulálunk minden résztvevőnek a kitartásukhoz és a táv sikeres megtételéhez.

(Képek hamarosan megtekinthetők Galériánkban!)

2014.06.19

A LEGOTT Kutató Mentőcsoport vízben eltűnt személyek felkutatásához újabb eszközt szerzett be, amely segítségével könnyebb a víz alatti személyek helyzetének felmérése, illetve tájékoztatást ad a merülésvezetőnek a mélyben rejlő esetleges veszélyekről. A készülék használata megkönnyíti helyzetünket, valamint elősegíti munkánk sikerességét.

Reméljük az eszközt csak gyakorlatokon fogjuk használni.

2014.06.12

A Hajdú-Bihar Megyei Hortobágy Mentőcsoport fényképes igazolványait ma délelőtt adták át, ünnepélyes keretek között.

 

A katasztrófák elleni védekezés egyik fontos eleme a jól működő, széleskörű társadalmi alapokon nyugvó polgári védelem. Az elnevezés is magában hordozza, hogy a polgárok szerveződésével, együttműködésével létrejövő olyan rendszerről van szó, mely veszélyhelyzetek, katasztrófák esetén képes segítséget nyújtani - amikor a hivatásos szervek kapacitásai önmagukban már nem elegendőek. A katasztrófavédelem célja, hogy ezen szervezetek minél nagyobb része álljon önkéntesekből, hiszen az az ember képes legtöbbet tenni, aki saját akaratából cselekszik, és magától dönt úgy, hogy plusz feladatokat vállal a közösség érdekében.

A Hajdú-Bihar megyei önkéntes mentőszervezetek közül elsőként a Hortobágy kapta meg az igazolványait, melyet Kovács Ferenc tű. dandártábornok adott át. Igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket - és mint fogalmazott- reméli a mentőcsoport és a katasztrófavédelem együttműködése így még szorosabb lesz a jövőben egy esetleges veszélyhelyzet esetén. A természet pedig- emlékeztetett- eddig egyik évben sem hagyta feladatok nélkül szervezetünket. Az okirat segítségével a csoportban tevékenykedők, a katasztrófavédelem önkéntes rendszerének teljes jogú tagjaivá válnak, és egy lezárt kárterületre ennek segítségével juthatnak be, hogy ott mentési feladatokat lássanak el. 

Az igazolványok átadását követően Szabó Imre tű. őrnagy, megyei polgári védelmi főfelügyelő, gravírozott üvegtáblát adott át a Hortobágy Mentőcsoportnak, melyet Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adományozott a csoportnak, munkájuk elismeréseként.

A rendezvény lezárásaként, a Legott Mentőcsoport  megújította együttműködési megállapodását igazgatóságunkkal, melyet ünnepélyes keretek között írtak alá a felek.

cikk:Madai Petra tű.hdgy.

Képek: Madai Petra tű.hdgy.

2014.06.05

A Legott Kutató Mentőcsoport újabb négy tagja kezdte meg a búvármunka elsajátításához szükséges elméleti és gyakorlati felkészülést.

2014.05.31

A tegnap este érkezett riasztás során a keresett személy élve előkerült, a kutatásban részt vettek a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei,valamint a  bűnügyi technikai osztály egy fő kutyás szakembere kiegészülve a LEGOTT Kutató Mentőcsoport egy tagjával, valamint kutyájával. A sérültet a megtalálás után az Országos Mentőszolgálat szakembereinek átadták.

2014.05.30

(A kép csak illusztráció)

A LEGOTT Kutató Mentőcsoport a mai napon 22 órakor kapta a riasztást ,miszerint egy személy a hodászi "Viktória" Ápoló-Gondozó Otthonból ismeretlen helyre távozott. A kutatás részleteiről később számolunk be.

 

2014.05.24

(A kép csak illusztráció)

A mai napon a LEGOTT Kutató Mentőcsoport a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ udvarán megrendezésre kerülő gyereknapon vett részt.

Köszönjük a meghívást és a szívélyes fogadtatást.

2014.05.23

A tegnap délután érkezett riasztás során keresett személy az esti órákban élve előkerült. Az üggyel kapcsolatban további információval nem szolgálunk.

2014.05.22

(A kép csak illusztráció)

A LEGOTT Kutató Mentőcsoport a délutáni órákban riasztást kapott a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrségtől, egy Nyíregyháza külterületén elhelyezkedő erdős rész átvizsgálására. A kutatásba becsatlakozott a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság  bűnügyi technikai osztály kutyás szakembere.

A kutatás folyamatban.

2014.05.21

 Felvételre került Molnár Zsolt (búvár).

Pár alkalommal csapatunknak sikerült jobban megismernie , valamint bizonyította rátermettségét és szaktudását. Megkezte első évét csoportunk tagjaként, majd  egy éves tapasztalása alapján eldöntheti továbbra is szándékozik-e  a mentőcsapatunkat erősíteni.

Ezúton is Gratulálunk és sok sikert, valamint eredményes munkát kívánunk neki a

LEGOTT Kutató Mentőcsoport tagjai.

2014.05.19

A LEGOTT Kutató Mentőcsoport meghívást kapott egészségügyi , valamint magasból-mélyből mentési bemutatóra ,amelyet az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola,Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola által megrendezésre kerülő sport és egészségnap keretei között mutatnak be.

További képek megtekinthetők : Galéria/Képek menüpont alatt.

2014.05.18

(A kép csak illusztráció)

A mai napon a KARISZ (Karitatív Szövetség) csapatai ( miskolci SPIDER Mentőcsoport, szolnoki ÉLETJEL Mentőcsoport, LEGOTT Kutató Mentőcsoport) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberei Onga külterületén vízi és terepkutatást hajtottak végre.

A kutatás folyamatban van.

2014.05.14

(A kép csak illusztráció)

A mai napon a LEGOTT Kutató Mentőcsoport riasztást kapott Hajdú-Bihar megyéből vízi kutatásra. ( a Keleti-főcsatorna egy szakaszának átvizsgálása)

A kutatás helyszínén jelen voltak a nyíregyházi, valamint a hajdúnánási szolgálatban lévő tűzoltók.A folyó átvizsgálása során búvármunkára nem került sor. A kutatás eredményes volt, azonban kegyeleti okok miatt az üggyel kapcsolatban több információval nem szolgálunk.

2014.05.07

A LEGOTT Görögkatolikus Kutató Mentőcsoport és a  Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Bűnügyi Technikai osztály kutyás szakembere, a Zsaru Magazin felkérésére egy bemutatót tartott , amely majd a magazin egy számában meg is jelenik. A részletekről később adunk tájékoztatást.

További képek megtekinthetők : Galéria/Képek menüpont alatt.

2014.04.28

(A kép csak illusztráció)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bűnügyi Technikai osztály egy fő kutyás szakembere kiegészülve a LEGOTT Kutató Mentőcsoport egy tagjával, valamint kutyájával ,a rendőrség kérésére egy adott romos területet vizsgáltak át.
A keresés eredményes volt.

( Az üggyel kapcsolatos részletekről kegyeleti okok miatt nem nyilatkozunk)


2014.04.12
 

Magasból – Mélyből Mentési Bemutató,

Elsősegély Oktatás

(Böjti futás elnevezésű rendezvényen)

A Hajdúdorogi Egyházmegye által megrendezésre kerülő, Böjti futás elnevezésű rendezvényen (amely Nyíregyháza, Sóstói-tó partján zajlott több mint 700 résztvevővel az ország különböző tájairól), a LEGOTT  Kutató Mentőcsoport magasból – mélyből mentési bemutatót, valamint elsősegély oktatást tartott.

Csapatunk bemutatója  oly mértékben elnyerte tetszését többek között az Edelényi Görög Katolikus Egyházközség képviselőinek, hogy meghívást kaptunk egy újabb bemutatóra, amely májusban kerül  megrendezésre Edelényben.

( Az eseményről további képek megtekinthetők a Galéria/ Képek  menüpont alatt, valamint a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján)

 

2014.04.03

Molnár Zsolt 

(búvár)

és

Gulyás Gábor

(mentőmotoros)

Csatlakozásukat kérték a Legott Kutató Mentőcsoportba.

Két remek szakember, akik szintén vállalnák a karitatív munkát.Felvételük folyamatban .

 

2014.03.30

Eltűnt személyek keresése

       

  • Az elmúlt hétvégén a LEGOTT Kutató Mentőcsoport két riasztást kapott a szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A miskolci Spider Mentőcsoport kérte segítségünket egy 8 napja eltűnt Encsi férfi felkutatásához, aki eltűnésekor Perén tartózkodott. A család egyik tagja megtalálta a vízben a férfi kosarát , így feltételezték, hogy a személy is a folyóban van. A mentőcsoport a Hernád egy nagyobb szakaszát átvizsgálta, a kutatás még folyamatban van.
  • A másik riasztást egy Sárospatakon eltűnt idősebb hölgy keresésére kérték a miskolci Spider Mentőcsoportot, vasárnap keresték a kollégák. keresése folyamatban.

 

A videót készítették barátaink,

a miskolci Spider Mentőcsoport

 

2014.03.16

Tűzmegelőzés

 Hajdú-Bihar megye , Hortobágy területén a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztály szakembereivel közösen, tűzveszélyes területek átvizsgálása ,tűzmegelőzés céljából.